tirsdag den 2. april 2013

Creative Commons Licence

I flere år har jeg nu arbejdet meget på nettet med eleverne. Jeg har ladet eleverne gå på nettet for at finde bl.a billeder, som de  evt efter bearbejdelse kunne bruge i deres opgaver.  

Jeg har helt ærligt ikke forholdt mig meget til copyright, da vi jo bare har brugt tingene i vores eget lille forum. Men efterhånden som vi publicerer mere og mere på nettet, er det da et spørgsmål, der lidt oftere er dukket op inde i hovedet på mig. Det har bare været lidt uoverskueligt at tage hul på. 

Men her de sidste måneder har jeg deltaget i nogle mooc (massive open online courses) hvor spørgsmålet er kommet op. I det første skulle vi aflevere flere digitale, multimodale artefakter, hvor vi ikke måtte bruge copyright-beskyttet materiale. Her i det andet har vi decideret skulle lave en kort opgave om emnet, ved at vælge vores egen Creative Common Licence. 

Og i går havde jeg en lille mailudveksling med Anne Væring. Vi skrev bl.a om, at Creative Commons ville være et relevant emne til Web2beviset. Anne foreslog et webinar. Jeg støtter forslaget.

Og hvad er det så lige det handler om? Kort sagt siger loven, at hvis du skaber noget, musik, tekst, billed, film osv, så har du copyright på det. Dermed sagt at ingen på nogen måde må anvende det uden din tilladelse. Også selv om du lægger det på nettet, hvor det er let at kopiere. Disse regler gælder jo også for alle vi lærere, der bruger nettet til at finde alle typer af materialer til vores undervisning. Hvis vi sætter noget af dette på vores egen hjemmeside (ups) uden at have fået en tilladelse fra den oprindelige ejer, har vi faktisk ikke lov til det til trods, at for vi linker til kilden. 

Det er en lov, der direkte spænder ben for internettes natur og muligheder for lynhurtig deling. For enten kan vi stort set ikke dele noget uden først at skrive verden rundt og vente på svar. Eller vi opfører os som i det vilde Vesten, og tager hvad vi vil uden hensyn til loven. Men der er et bedre alternativ, der er både nemt og gratis. Nemlig Creative Commons. Det går kort sagt ud på, at du beslutter dig for, hvad  du vil tillade folk gør med de ting, du lægger på nettet. Må de dele det? Må de ændre på det (f.eks manipulere et af dine billeder), må de tjene penge på det? Hvordan må de selv dele det videre?

Her er en lille film om emnet. Giv den lidt tid til at loade.





Creative Commons License
Building on the Past by Justin Cone is licensed under a Creative Commons Attribution (CC BY) license. 

Den lille tekst under filmen fortæller, at filmen er under CC-BY licens. Det betyder, at andre må bruge den som de vil, også til at tjene penge, bare de viser tilbage til Justin Cone som den oprindelige ejer. 

Jeg har selv valgt at sætte en lidt strammere licens her på min blog (det kan du se helt nederst på siden). Jeg har valgt en CC-BY-SA. Det at jeg har tilføjet en SA betyder, at man må gøre hvad man nu kan med ting fra min blog, også tjene penge, men man SKAL dele indholdet videre under samme licens. Man må altså ikke bruge det, som jeg har skabt, til at lave noget, man så lukker for andre. 

Det er meget, meget let at få det lille licensmærke til sine ting. Du går til creativecommons.org/choose/, hvor du tager stilling til nogle få spørgsmål. Se billedet:



Du indtaster de oplysninger du ønsker, og så giver siden dig en lille kode i nederst felt til højre. Den kode kopierer du og indsætter på din blog eller din hjemmeside, hvor du har værket. 

Man kan sagtens lave forskellige koder til forskellige værker på samme side. Du indsætter bare koden ved værket lige som jeg gjorde ved filmen højere oppe. 

Vil du lære mere om åbenhed og CC licens, kan du udover at læse mere på Creative Commons egen hjemmeside afprøve et gratis forløb på P2PU, Peer to Peer University, hvor der er kurser rettet direkte mod undervisere. 

Hvordan sætter jeg koden ind?

Og så lige en lille ting om det med at sætte koden ind på hjemmesider og i blogs. Jeg forklarer herm hvordan det gøres i Blogger og Google Sites.

Den lette vej er, at kopiere selve mærkatet og teksten, du får i det nederste højre felt. Det, der står lige over html-koden (som jeg ellers skrev, du skulle kopiere). Når du har markeret og kopieret kan du sætte det direkte ind, som du normalt gør. Men kun i de normale tekstområder.

Vil du have det på sidefoden på din Google Site, skal du trykke på knappen "More" øverst til højre (se billede)

På den menu, der ruller ned, vælger du "Edit site layout":

Før markøren ned på sidefodsområdet. Så popper der en redigeringsknap op:

Tryk på den, og du kan indsætte det, du har kopieret fra CC-siden. Enten bare billede og tekst eller html-koden.

Vil du have det ind i selve sidefoden på din blogger, skal du bruge den html-kode, som CC licens-siden gav dig. Vælg at indsætte en gadget i bunden af din skærm. Vælg den gadget, der hedder "Konfigurer HTML / JavaScript". Så virker det. 

Det lyder mere teknisk end det er. Har du brug for hjælp, så giv lyd. 

Ved at blande allerede producerede ting og sætte dem sammen til nyt, kan der komme de mest overraskende resultater. Her er et eksempel fra en EDCmooc afgangsopgave.Det var det kursus, hvor vi ikke måtte bruge copyrightmærkede ting, men Paul var ligeglad, for han havde det så enormt sjovt med at re-mashe bl.a Disneys Alice in Wonderland og Bjørks All is Love, skrev han, at det var ligemeget, om han bestod eller ej :)   

Lad os så tage stilling til, om andre folk kan bruge vores ting i lige så overraskende produktioner. Her kommer den. Pauls piratvideo "A-MAZE AKA GIRL 3.0". Nyd den!







2 kommentarer:

  1. Really good instructional blog post. It needs a wide exposure. How have you distributed it? How can I help get it distributed?

    SvarSlet
  2. I made it for a danish network (Web2beviset) I'm in. I think, it should be rewritten i english if it should be distributed in another community. Don't you think so? I can have a look at it later this week.

    SvarSlet