onsdag den 30. januar 2013

Pearl trees

Perletræer. Kan man finde et smukkere navn for en bogmærketjeneste?
Pearltrees virker ligesom Diigo og andre web-bogmærke-tjenester. Alt hvad du gemmer, bliver gemt online som en perle på dit træ. Du grupperer dine hjemmesider, billeder og hvad du ellers gemmer, på samme måde, som du ville opbygge et mind map. På den måde vokser kronen på dit perletræ. Du kan lave flere perletræer og lade dem vokse ud fra  den fælles rod; din profil.

Det er en nem, visuelt smukkere og for nogle mere overskuelig måde at arrangere sine bogmærkede websteder. Jeg har kun fået op arbejdet et lille træ, som jeg kalder Web 2.0. Her vil jeg samle gode onlinetjenester. Pt ser mit træ sådan ud:

Alle dine gratis perler er offentlige. Det smarte i det er, at jeg kan finde andres perler, der matcher mine interesser. Ved at trykke på knappen "Related Pearltrees", dukker andre menneskers perletræer op. Jeg kan nu browse gennem deres perler, og "plukke" de af dem, jeg vil have. Når perlerne plukkes, forsvinder de ikke fra det oprindelige træ. De indsættes bare på dit eget. Det er en smart måde at få et hurtigt indblik i, hvad evt. andre undervisere har samlet af guldkorn. Her er de perletræer, der dukker op, når jeg søger efter relaterede:


Ved at klikke videre ind på dem, folder deres træ sig ud. Vælger jeg at klikke på perlen "Storytelling/Marking digital books" folder det træ sig ud:



Nogle træer har vokset sig ret store:


 Du kan dele dit træ direkte via Facebook, Twitter eller mail.

Man kommer i gang ved at installere Pearler, som er en lille udviddelse til din browser. Der findes også en gratis app til iPhone og iPad. Jeg er usikker på, om der er apps til Android- og Windowstelefoner, men tjek det ud.

søndag den 27. januar 2013

Nu prøver vi også med Wallwisher

Min datter trænger til at arbejde noget ekstra med at forholde sig til de forskellige begreber inden for fysik, kemi og biologi. Min ide var derfor at lade hende arbejde med Mindmup, som jeg mente var god til at vise sammenhængene.

Men desværre løb vi hurtigt ind i nogle begrænsninger. Man kan ikke lave linieskift inden for det enkelte felt, så det færdige map kommer hurtigt til at være lidt sværere at overskue.

Derfor prøvede vi i stedet med Wallwisher, og det faldt bedre i hendes smag. Hun har nu oprettet en fysikblog, hvor hun har embedded sin nyoprettede densitetsvæg. Ideen er selvfølgelig at lave en væg og en blogpost for hvert af de fysikbegreber, hun skal kunne til eksamen.

Resultatet kan ses her og minder helt klart om Maria Hermanssons Ellærevæg.



Når det ikke vil som jeg.....Aarrgghhh



Efter at have sloges med at få  mig selv placeret på et Google Map for et mooc i mere end en time uden resultat trods masser af positiv hjælp fra andre i gruppen, er det nøjagtig sådan, jeg føler.

Quad Blogging

I de 6,5 år jeg har været ansat her på Europaskolen i Bruxelles, har jeg mindst én gang om året fået en henvendelse fra klasser i Danmark ang. mulighed for "pennevens-klasser". Især engelsklærere er interesserede i at skrive på engelsk med en eller flere af vores klasser. Men vores skole har ikke IT integreret på samme måde, som man har det i Danmark, og vores struktur er helt anderledes, så det er en alt for tidskrævende aktivitet for mange af vores sproglærere. Og derfor er den form for kontakt, så vidt jeg er orienteret, ikke blevet til noget.

Men så er det, jeg her til morgen falder over Quad Blogging. En webtjeneste, der kunne være svaret på sådanne behov. Quad Blogging skaber kontakt mellem 4 skoler verden over. Skolerne skiftes til hver uge at være enten fokusskole eller kommenterende skole. Man er fokusskole én uge, hvor de andre tre skoler læser og kommenterer klassens blogs, ugen efter ruller det, så en anden skole bliver fokusskole. Sådan fortsætter det i 3 måneder.

På den måde er der garanteret et engageret publikum til jeres klasseblogs. Og I har engelske skoleblogs at følge. De sidste 12 måneder har 3000 klasser fra i alt 40 lande deltaget.

Min egen erfaring er, at blogging ind i mellem kan være en lidt tom fornemmelse, hvis ikke der er et synligt/hørbart publikum derude. Sådan lidt som at tale uden at få svar. Jeg er derfor sikker på, det vil virke motiverende på eleverne at deltage i et samarbejde som dette. Se mere om konceptet i denne knap 2 minutters video



David Mitchell, initiativtager til Quad Blogging, fortæller her om projektet og kommer med nogle spændende erfaringer. 


Hvis nogen af jer har erfaringer med Quad Blogging kunne det være super at høre mere om. Hvilke fag har I deltaget med? I princippet kunne man jo ligeså vel bruge de tre måneder på at diskutere emner og forsøg fra scienceundervisningen. Da det skal være på engelsk, kunne det være et fint tværfagligt forløb.

Jeg er selv ved at gøre mig nogle begyndererfaringer med blogs i undervisningen. Men hvis det her med elevernes kommenteren på hinandens blogs giver blod på tanden, vil jeg klart overveje at signe up for et sådant 3 måneders forløb.

Du finder Quad Blogging på quadblogging.net

onsdag den 23. januar 2013

Da det er første gang, klassen skal arbejde på denne måde og med to nye teknologier, er jeg lidt spændt på, hvor lang tid det tager. Så herunder vil jeg både føre et regnskab med lektionsforbruget og erfaringer høstet undervejs. Denne post vil altså jævnligt blive opdateret. Med 8 kapitler er min forventning, at forløbet med bogen Imperial China og klassediskussioner undervejs vil tage omkring 12 uger. Der ud over skal de se filmen "The First Emperor" om kejser Qin.


Opstart

  • Præsentation af selve emnet, Dipity og Blogger: 1 lektion
  • Oprettelse af blogs og tidslinien, indlejring af linien og evt skrive en første hilsen på bloggen: 2 lektioner.

Kapitel 1
  • Arbejde med kapitlet i klassen: 1 uge
  • Indskrivning på blog og tidslinie: 2 lektioner
    At dette tog 2 lektioner var nok, fordi det var nyt. Og flere havde ikke forstået, de skulle skrive teksten til bloggen før, vi gik i IT-rummet. De havde bare stikord og brugte derfor tid på formuleringer.
  • Rette blog og tidslinier til (rent sprogligt, stavning, layout/ læsevenlighed): 1 lektion
    Aftenen inden dette havde jeg læst det hele igennem og kunne starte med at rådgive grupperne én for én. Grupperne skal introduceres for Bloggers stavekontrol.




mandag den 21. januar 2013

Imperial China. Første gang med blogindlæg

Bare et kort referat fra dagens omgang med Kina-emnet.

De 3 grupper, der endnu ikke havde sendt mig deres blogadresse (eller rettere: havde sendt til en forkert adresse) fik det klaret.

Alle grupper fik sat nogle datoer på deres Dipity, og påbegyndt deres blogindlæg. Men ingen nåede at blive færdige i timen. Dels skrev flere af dem mere, end jeg havde forventet (dejligt) dels havde nogle af dem mere skrevet stikord end egentlig skrevet en kladde. Så det med at formulere en reel tekst på bloggen tog ekstra tid. Vi fik en snak om, at de jo dermed næste gang ved, at de skal have kladden klar inden blogskrivningen. Da det var første gang og de også lige skulle vænne sig til teknikken, får de også næste gang, onsdag, til at skrive deres første indlæg ind.

Jing

Jeg har lige afprøvet Jing. Det er et program, der optager, hvad der sker på din skærm. Det er dejlig let at bruge. Når Jing er åben, lægger den en lille sol øverste i skærmen. Tryk på "solen" og vælg solstrålen med et plusmærke på. I kan se den her i øverste højre hjørne af mit skrivebord:



Her ses hjørnet forstørret op:



Det får nogle gule linier frem. Brug musen til at styre dem. Ved at holde museknappen nede, kan du afmærke hvilken del af skærmen, der skal optages:



 Vælg om der skal optages billede eller film. Her valgte jeg billede:


Der er nu mulighed bl.a at tilføje tekst. Giv billedet et navn. Tryk save og VOILA


Det eneste jeg ikke lige kunne optage som film med Jing er, hvordan jeg får Jing fungere.
Ret morsomt :)

Første gang man åbner programmet, bliver man guidet gennem en intro, der kort og præcist viser, hvad du skal gøre. Meget brugervenligt.

Den gratis version giver  kun mulighed for videoer á max 5 minutter, men det er ofte også rigeligt. Jing omtales som "Camtasias lillebror".

Jing kan bruges til at lave en visuel guide i stedet for en skrevet. Man kan selv vælge, om der skal optages lyd med. Se introvideoen her:
http://www.techsmith.com/jing.html

Jing kan gratis downloades til både Mac og PC her: http://www.techsmith.com/download/jing/default.asp

søndag den 20. januar 2013

Lektier kontra ikke lektier

Svar på Stine Aaen Dyhrs post om lektieinkluderende undervisning

Hej Stine

Det er en meget aktuel diskussion, du her bidrager til. Ikke mindst fordi der tales om tvungen lektiecafé i forbindelse med skolereformen.

Jeg synes, det er synd, hvis vi glemmer den værdi, der helt klart er for en del elever ved at sidde hjemme og hygge sig med lektierne. Og du har helt ret i, at det også er en del af deres dannelse at lære at tage det ansvar, det er at lave lektier / selvstændigt at tage ansvar for at udføre en opgave til deadline. 

Som du nævner, medfører lektier i skolen ofte mange nederlag for alt for mange. Jeg har selv haft disse overvejelser om lektier, og er i øjeblikket landet på en praksis, hvor der ikke er tunge lektier for hjemme. For en ordens skyld vil jeg nævne, jeg har elever i alderen 11-14 år. 

Egentlig mener jeg ikke diskussionen skal være om lektier kontra ikke lektier, men om hvad målet med lektierne egentlig er. Aldrig lektier bare for lektiernes skyld.  Og det er op til læreren at differentiere og ligeledes tydeliggøre mål og forventningerne for den enkelte.

Når mine elever har lektier for, står jeg til rådighed efter skoletid via mail og / eller facebook, så jeg kan hjælpe, hvis de kører fast. Det er der jævnligt nogle, der benytter sig af. Jeg har aldrig oplevet det som nogen voldsom byrde. Nogle af mine kolleger mener, det giver en alt for stor arbejdsmængde sådan at skulle stå til rådighed hele tiden. Men da min computer står som regel alligevel åben (da vi bor i Bruxelles står skype, facebook og mail åben alligevel som telefon til netværkerne hjemme i Danmark), kan jeg selv vælge, hvornår jeg svarer. Oftest tager hjælpen kun få minutter, hvis vi lige fanger hinanden på chatten. Desuden giver disse små sessioner mig et bedre indblik i eleven, end de fortættede timer, så jeg bedre kan hjælpe fremover. Jeg får mindre end en henvendelse om ugen.

Jeg prøver at signalere, at det vigtige ved lektier er at prøve det bedste man kan (herunder evt bede mig eller kammerater om hjælp). Har man gjort det, og kan man forklare HVOR, man er kørt fast, er det i orden ikke at have lavet lektierne helt færdigt.  

De af mine elever, der kan lide at arbejde ekstra derhjemme, støtter jeg i det. Jeg kan give idéer til, hvordan de kan dykke dybere i et emne. Bagefter kan de så f.eks til alles bedste give en præsentation på klassen. Jeg har en elev, der kan lide at tegne flotte tegninger til det faglige. Disse tegninger er fine og kan komme på hjemmesiden til glæde for alle. På den måde kan de stadig hygge sig med at få lavet noget fagligt og få anerkendelse for det. Se f.eks Emmas tegneserie om padder her:




Det, jeg indtil videre har hørt om regeringens tanker med lektiecaféer på skolen er ikke imponerende. Det stiller for mig flere spørgsmål end svar. For hvad nu med de elever, der bliver færdige i skoletiden? Skal de have ekstra lektier for at have noget at lave i lektiecafeen? Hvad med de unge, der arbejder meget mere projektagtigt og ikke følger en bog. Hvordan kan en lærer, der ikke er sat ind i de tanker og samtaler, der har været mellem gruppe/elev og faglærer rådgive der? Skal én lærer i caféen dække al lektiehjælp i alle fag på alle niveauer? Og kan dette evt dækkes af en pædagog, der ikke er uddannet lærer (det bliver det i øjeblikket på nogle skoler bl.a Seden Skole i Odense)

Det blev en lang smøre :)  Jeg tror, jeg kopierer det over som selvstændigt blogindlæg og beskriver det som svar til dit indlæg


fredag den 18. januar 2013

Tjek på historien med Dipity

Jeg har en klasse to år i træk til historie og geografi. Der er mange forskellige emner, vi skal i gennem, og ofte har eleverne ikke helt overblik over, hvordan de forskellige emner rent historisk ligger i forhold til hinanden. Jeg vil derfor prøve at bruge Dipity til at anskueliggøre dette. Hver gang vi har haft et emne, sætter vi det på linien. Er der elevprodukter fra emnet, kan vi sætte dem på også. Den samme linie skal udbygges gennem begge år.

Jeg har startet tidslinien op her til aften og præsenterer den for dem i næste uge. Min tanke er, at de skal skiftes til at være ansvarlige for det lille referat, der skal på tidslinien. På den måde bliver det vores fælles huskeliste over det gennemgåede stof. Og forældrene har lettere ved at følge med.

Jeg havde problemer med at få Dipity til at acceptere tider ældre end 9999 f. Kr. til trods for, at linien er tegnet tilbage til mindst 13.000 f.Kr. Det er lidt træls, men bliver forhåbentlig ændret efterhånden.

Vores linie kan ses her:


tirsdag den 15. januar 2013

Word clouds med former


På modulet Udtryksformer var der flere, der legede med Word Clouds. Jeg er nu faldet over http://www.tagxedo.com/, hvor man kan lave disse ordskyer i forskellige former. Her valgte jeg at bruge Wikipedias opslag om afrika og give det samme form som kontinentet. Det er da meget sjovt :)

Det er let at bruge og du behøver ingen log in.

Reel opstart på arbejdet i klassen

I går havde vi første gang i selve klassen. Eleverne arbejdede i de syv grupper. Udover selve læsningen vil der i sagens natur være en hel del snak. Ikke kun fordi de diskuterer opgaveløsningerne, men også fordi de læser teksten højt i flere af grupperne. Som allerede nævnt er teksten på engelsk, og det er ikke alle eleverne, der har engelsk som andetsprog. Nogle har fransk eller tysk. Så de sidder og oversætter det sammmen.


Som I kan se på billedet, er det et helt traditionelt klasseværelse, og de 23 elever fylder det godt op. At have så mange elever arbejdende i grupper i samme lokale får hurtigt lyd-/støjniveauet til at stige. Det er det tilbagevendende problem ved gruppearbejde her på stedet. Jeg må ikke lade grupper gå ud af lokalet og sætte sig andre steder. Jeg tysser på dem nogle gange i løbet af timen. Lyden kører derfor op og ned, men det går :)

Med hensyn til selve arbejdet i grupperne, gik de godt til den. Vi ser, om de er klar til at skrive første blogindlæg torsdag. Ellers bliver det mandag, hvor jeg også har reserveret ICT-rummet.

torsdag den 10. januar 2013

Kina. 10. jan. Oprettelse af blogs og timeline.

I dag fik alle grupperne oprettet deres blogs, inviteret alle gruppemedlemmer til at være medforfattere, indsnævret kommentatorer til googlekonti, oprettet Dipity-timeline og indlejret denne på bloggen. Så vidt så godt. De fleste grupper fik også sendt mig linket til deres gruppeblogs, så de nu er i skemaet på vores arbejdssite.

MEN, MEN, MEN :(    
Blogger vil ikke lade dem redigere i hinandens posts på bloggen. Kun udgive deres egne posts på den samme blog. Jeg har prøvet alt muligt med at opgradere til Google + og hvad den ellers foreslog mig, men intet virker. Planen må altså ændres. De kan ikke samarbejde på blogindlægget hjemmefra, men må i stedet have en time i IT-lokalet efter hvert kapitel i bogen, så de kan skrive det sammen. Så lokalet er foreløbig booket til næste torsdag.  Selve kommentar-delen af opgaven, skal de stadig foretage hjemmefra.

Vi springer i gang med første kapitel af materialet Imperial China på mandag.

onsdag den 9. januar 2013

Undervisningsforløbet om Kina

På vores introdag på Web2beviset, blev det sagt, at vi kunne tage de forskellige udfordringer i den rækkefølge og de tempi, der passede os. Denne gang vælger jeg, at mit første indlæg skal handle om præsentationen af mit undervisningsforløb til modulet Udtryksformer.

Efter første Web2bevis-runde havde jeg lyst til at gøre mig flere erfaringer med blogs. Jeg har derfor i juleferien forberedt et forløb om Kina. Til s2-klassen (23 elever på ca. 12 år).

Det er ikke lykkedes mig at finde et til vores syllabus fyldestgørende undervisningsmateriale om emnet Kina på dansk. De skal derfor arbejde med et engelsk materiale "Imperial China".
De fleste af eleverne er gode til engelsk, da de har det som deres andetsprog. Resten har det som trediesprog. Vores elever er vant til at forholde sig til og at arbejde på flere sprog, så det afskrækker ingen. Selv om materialet er på engelsk, skal alle elevdiskussioner og afleveringer være på dansk.

I dag påbegyndte jeg forløbet. En af klassens elever gav en præsentation om sit besøg på udstillingen om terrakottahæren, som i disse måneder vises her i Bruxelles. Det gav en god opstartssnak om, hvad vi ud fra gravfundet kan fortælle om Kinas første kejsers tanker om døden, og hvordan han arbejdede militært i live.

Al info om det planlagte forløb blev præsenteret i klassen vha. min sædvanlige hjemmeside, så alle ved, hvor de kan finde tingene. Siden kan ses her: https://sites.google.com/site/gittebaileysch/s2dk/kina/imperial-china

Klassen har ikke før arbejdet med hverken blog eller Dipity. Derfor hjælper jeg dem med at oprette blogs og tidslinier i ICT-lokalet i morgen. Derefter arbejder de med det hjemmefra. Der er som vanligt mulighed for hjælp via mail eller i vores almindelige IT-timer. Der ud over har jeg oprettet en ny blog ("Teknik og blog") til formålet. Bloggen kan ses her: http://gbhpjat.blogspot.be/

Jeg er ikke i tvivl om, at eleverne rimelig let skal finde ud af det tekniske. Jeg er mere spændt på, om de får fulgt op på den del, der skal gøres hjemmefra. Altså om det at skrive blog og at kommentere på andres arbejde vil blive anset som rigtige lektier. Jeg har gjort det klart, at det fra min side er lige vigtigt at arbejde med papiret i klassen, at gøre rede for sit arbejde via gruppeblog og at læse og kommentere de andres arbejde, og at alle disse ting derfor spiller ind på karakteren. De virkede til at synes, det var spændende, at de skulle sætte sig ind i og vurdere de andres arbejde og tanker.

Men mest er jeg spændt på, hvad de selv efter forløbet mener, det har gjort ved deres læreproces, at skulle arbejde med stoffet på den måde. Jeg forventer, at Dipity vil være en stor hjælp i forhold til at få et overblik over det store riges udvikling. Og jeg håber, at selve kommentatordelen vil hjælpe dem til at få øje på andre vinkler end dem, de selv havde valgt at fokusere på. Og at de får nogle diskussioner med nogle af de klassekammerater, de normalt ikke taler så meget med.


søndag den 6. januar 2013

Det danske landskabs dannelse

Før juleferien havde vi fortvivlende mange problemer med internetforbindelsen på skolen. Vores projekter med web2-tjenester blev derfor uger forsinket. En af disse var vores interaktive kort over det danske landskabs dannelse. Jeg har tidligere lovet at vende tilbage hertil med noget om dette.

Kortet blev lavet som led i et forløb om istiden. Undervisningsforløbet var i min s1-klasse (11 årige elever). Der er 23 elever. Det er samme klasse, som jeg brugte til mit blogforløb her på modulet Udtryksformer.

Eleverne blev inddelt i grupper, der hver tog sig af en landskabstype. De skulle lave tegneserier om hvordan istiden påvirkede landskabet. Tegningerne blev derefter scannet ind og evt korrigeret på pc. Endelig blev de indsat i Power Point for at blive uploadet til Prezi. Desværre accepterede Prezi ikke dette (?), så vi gemte alle Power Point-dias som .jpg og kunne derefter uden problemer importere dem til Prezi.

Jeg har hjulpet under hele processen, men eleverne har selv skullet udføre alle trin. Det har taget lang tid at nå rundt om alle. De er stadig novicer med computerarbejdet, men de kommer da godt nok hurtigt efter det!

Nu mangler kun de sidste 2-3 grupper at få deres arbejde ind på kortet, så er vi færdige. Det foreløbige resultat kan ses herunder. Når du har loadet vores Prezi, så start med at trykke på overview knappen ude til højre:
Den kommer frem ved at føre musepilen op over højre side af Prezien.

Værs'go og tag et kig på vores foreløbige resultat:




Den ene af de sidste grupper gjorde store krumspring for at undgå at tegne. De ville hellere lave en film. Det fik de lov til. De løb ind i en del tekniske problemer, men endte med et flot resultat, som de både er, og roligt kan være, stolte af. Det er første gang, de har arbejdet med Movie Maker. De optog med mobiltelefon og lyden blev elendig, så det måtte de lave om via Garageband på min mac. Derefter indsatte de lyden på deres film, der så ikke længere passede med billederne. Så lærte de at klippe :)   Billederne i filmen er dels nogle, de har tegnet selv dels nogle, de har fundet på nettet. Og nu er det rigtig flot! Filmen er endnu ikke indsat på kortet (det bliver den efter ferien), men kan ses her via Youtube:


Det er en ren fryd at være lærer med elever, der gider!!!!