søndag den 2. september 2012

Lidt om Gimp

Jeg har lyst til at dele lidt om Gimp, selv om det ikke lige hører under web 2.0 ressourcer. Men det er open source, så lidt moderne er det da. Og det handler i høj grad om udtryksformer :)    Og jeg bruger det rigtig meget.

Gimp er et gratis program, som installeres på din pc eller mac. Og det er guld værd til bearbejdning af billeder. Her i sommer har der været mange artikler om teenageres holdning til de manipulerede billeder i bladene (se evt googlesøgning på det her). Man kan også vælge at arbejde med manipulerede billeder i nyheder (se evt her og her), kampagner (som Benettons) eller kunst (som Erik Johansson her og her). Eller noget helt andet. Har du nogle gode ideer, er du velkommen til at dele i kommentarfeltet.

Gimp giver dig mange værktøjer, og det kan virke lidt overvældende, hvis man ikke er vant til at arbejde med billedmanipulation. De har godt nok en tutorialside, men for mig virker det bedre med brugergenerede tutorials, som jeg finder på Youtube. Mit råd er, at man i starten koncentrerer sig om den funktion, der er nødvendig for at nå målet. Og så skal eleverne nu nok selv finde ud af en del mere, og lad dem endelig det og lad dem undervise i deres nye viden. Og det er svært ikke at prøve at lege med de mange værktøjer. Og ofte er eleverne meget overraskede over, hvor let de kan få meget flotte og overbevisende resultater.

Vil du have fokus på, hvordan man ændrer kropform hos fotomodeller, så fokusér på Gimpværktøjet iWarp (findes i menuen under filtre-forvrængninger-iWarp).

Her er et par film til inspiration til samtale om krop-umulige skønhedsidealer med eleverne.

Vil du lege med at mixe billeder sammen, skal du lege med lag. Den lette metode er at åbne et billede i programmet. Derefter åbne et til, ligeledes i programmet. Kopiér det ene billede, og vælg "indsæt som lag" på det andet billede. Nu ligger de to billeder oven på hinanden. Når du nu tager viskelæderet og fjerner dele af det øverste, vil det nederste billede blive synligt. Sådan kan du smelte to billeder sammen og lave en helt anden virkelighed. På den måde er disse billeder lavet. De er alle elevarbejder.
Billedet herunder er lavet som julekort af en af mine elever, som samtidig er veninde til min datter. Det er lavet på det tidspunkt, hvor de var vilde med Twillightserien. På Facebook fandt hun et billede af min datter, der sov på sofaen. Det smeltede hun sammen med at af reklamebillederne fra filmen:


Og man kan lege med at lave billeder til ord. F.eks er her en bananslange og en appelsinpige (sidstnævnte inspireret af Jostein Gaarders Appelsinpigen).
Og bare fordi det er sjovt at lege, lavede jeg dette juleprofilfoto til min søsters Facebookprofil. Der har jeg mange billeder i lag oven på hinanden: blå baggrund-juletræ-Johnny Depp-hånden af en ældre dame der viser juleklip-min søster-en nissehue.Men også når jeg vil lave mine egne baggrunde til mine Google Sites, anvender jeg Gimp. Det er i det program, jeg laver billeder, der passer til fag og emner. Eller lysner billeder, så de kan anvendes som baggrund uden at forstyrre teksten henover. Som f.eks her på min human science-side. Her dækker årets læseplan over de tidlige civilisationer og geografi. Det har jeg prøvet at lade baggrundsbillederne afspejle.

Så Gimp har altså mine bedste anbefalinger både som lærer og som privatbruger. Det er gratis, det fungerer og så kan det også lave de små animerede gif-billeder, som jeg ynder at afslutte mine blog-indlæg med :)